marți, 7 august 2012

Pasi esentiali pentru o alimentatie sanatoasa


Pasi esentiali pentru o alimentatie sanatoasa
"De maine mananc sanatos!" Daca ti-ai spus asta de foarte multe ori si totusi nu ai reusit, este momentul sa pui piciorul in prag si sa te organizezi! Oboseala si lipsa timpului nu ar trebui sa fie o scuza pentru alimentatia haotica. Din contra, oboseala ar putea fi una din consecintele alimentatiei dezechilibrate. 

Cercetarile efectuate de-a lungul timpului au evidentiat faptul ca organismul uman raspunde foarte bine la rutina in ceea ce priveste alimentatia si somnul. 
Mananca in fiecare zi la aceleasi ore, mergi la culcare in fiecare seara la aceeasi ora si trezeste-te in fiecare dimineata la aceeasi ora. Vei fi surprinsa de efectele pozitive pe care le vei observa. Iata cativa pasi care te vor ajuta sa adopti o alimentatie corecta si un stil de viata sanatos:

Pasul 1 - Cumparaturi inteligente


Daca de fiecare data cand mergi la cumparaturi alegi mezeluri, produse procesate din carne, dulciuri sau diverse alte alimente nocive pentru sanatatea ta, este evident ca asta vei manca. Inainte de a pleca la cumparaturi, realizeaza o lista cu produsele alimentare pe care urmeaza sa le cumperi. Pe lista ta trebuie sa se regaseasca neaparat fructe si legume - si aici trebuie incluse legumele proaspete, pe care le vei consuma crude, nu numai cele pe care le adaugi in mancarurile gatite. 

Lista mai trebuie sa cuprinda: produse lactate (lapte proaspat, iaurt, branza dulce, cascaval), nuci si seminte (alune si arahide neprajite si nesarate, nuci, migdale, fistic, seminte de floarea soarelui si de dovleac neprajite), paine integrala, cereale integrale pentru micul dejun, peste proaspat sau congelat, carne proaspata sau congelata de vita, pui, curcan etc.

Pasul 2 - Programeaza-ti mesele


Cu toate ca iti promiti ca vei manca sanatos, te trezesti mancand ce poti cumpara de la cel mai apropiat magazin, sau mai grav, sari peste cate o masa. Acest lucru se intampla pentru ca nu iti programezi si nu iti organizezi mesele.

Cele trei mese zilnice sunt obligatorii, iar pentru a-ti mentine greutatea sau pentru a slabi, trebuie sa incluzi intre cele trei mese alte doua gustari.
 Gustarile constau intr-un fruct sau un baton de cereale sau un iaurt cu fructe sau un pumn de nuci si seminte etc. Gustarea va trebui sa fie gustare, nu o masa in sine.

Asa cum probabil stii, micul dejun este cea mai importanta masa a zilei si cea mai consistenta. Daca sari peste micul dejun, ceea ce probabil ca se intampla frecvent, iti dai peste cap intregul programul alimentar al zilei. Potrivit unui studiu privind obiceiurile alimentare ale romanilor, reiese ca numai 43% dintre acestia iau micul dejun zilnic. 

"Energia furnizata la micul dejun asigura suportul necesar activitatii fizice, dar si randamentul intelectual, mai ales in prima parte a zilei", a spus Prof. Dr. Gabriela Radulian.

Un program simplu, pe ore, ar putea fi:
 
  • micul dejun - 7.30
  • gustare - 11.30
  • pranzul - 13.30
  • gustare 16.00
  • cina - 19.00

Pasul 3 - Realizeaza-ti meniul


Cea mai simpla metoda prin care te poti asigura ca vei manca sanatos este sa iti planifici meniul cu o zi inainte. Nu inseamna ca trebuie sa te gandesti la fiecare bucatica de mancare, ci numai in ansamblu, la un meniu sanatos.

Daca iti poti aduce mancare gatita de acasa pentru la birou, cu atat mai bine. Planul tau alimentar nu va fi deloc afectat. In schimb, daca la serviciu nu poti manca decat sandvisuri, alege variante alimentare sanatoase pe care sa le prepari de acasa si evita sandvisurile din comert.

Pune-ti in fiecare dimineata cateva gustari in geanta - un mar, o banana, o mana de nuci, fructe confiate etc. Astfel te asiguri ca vei manca sanatos si nu te abati de la programul tau alimentar.

Pasul 4 - Lichide multe, dar fara zahar


Sucurile si bauturile dulci din comert sunt adevarate capcane atat pentru silueta, cat si pentru sanatatea ta. Unele bauturi din comert pot contine pana la 20% zahar sau chiar mai mult, ceea ce reprezinta o adevarata bomba calorica.

Bea zilnic cei doi litri de apa recomandati si exclude total sucurile. Chiar si sucurile naturale obtinute din fructe sunt o alegere gresita: cea mai buna varianta este sa consumi fructele intregi, proaspete, oferind astfel sistemului tau digestiv fibre, substante care contribuie la buna desfasurare a digestiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu