Ceia ce trebuie sa ne ofere orce alimentatie sanatoasaeste enrgia, care se obtine prin consumul unor alimente cu proteine, grasimi, carbohidrati,vitamine si minerale. Cu cit consumam alimente mai variate ,cu atit scade riscul de a avea deficiente in una di substantele nutritive necesare organizmului.
Cu mult inainte de aparitia supermarketului a congelatorului s-au a cuptorului cu microunde, oamenii erau agricultori shi se hraneau mai mult cu nuci, fructe si radacini. Carnea produsele lactate, cerealele si legumele au fost adaugate treptat in alimentatie. Astfel oamenii au ajuns omnivori si au supravietuiut milenii intregi cu acest regim alimentar. Nu stiam nimic despre vitamine, minerale, proteine insa acest lucru nu ne-a impiedicat sa evoluam. Atunci de ce toti sunt astazi obsedati de subiectul nutritiei? La sfirsitul secolului XX, societatea vestica a cunoscut consecintele grave ale maladiilor civilizatiei. Bolile de inima, cancerul obezitatea ciroza si insuficienta renala sunt urmari ale supraconsumului.
Hrana noastra sa modificat enorm in ultimii o suta de ani, de aceia ne adaptam cu greu. Produsele cu un continut ridicat de grasimi, sare si zahar, agricultura intensiva, hormonii de crestere si antibioticele nu au contribuit cu nimic in cresterea valorii nutritive a alimentelor din zilele noastre. Insa ne-am dovedit destul de inventivi cit sa facem fata situatiei. Restaurantele cu specific national si cele vegetariene dar si fermele sunt din ce in ce mai numeroase, astfel incit toti avem ocazia sa ne hranim cit mai sanatos, insa acest lucru ramine la alegerea fiecaruia.
Cu mult inainte de aparitia supermarketului a congelatorului s-au a cuptorului cu microunde, oamenii erau agricultori shi se hraneau mai mult cu nuci, fructe si radacini. Carnea produsele lactate, cerealele si legumele au fost adaugate treptat in alimentatie. Astfel oamenii au ajuns omnivori si au supravietuiut milenii intregi cu acest regim alimentar. Nu stiam nimic despre vitamine, minerale, proteine insa acest lucru nu ne-a impiedicat sa evoluam. Atunci de ce toti sunt astazi obsedati de subiectul nutritiei? La sfirsitul secolului XX, societatea vestica a cunoscut consecintele grave ale maladiilor civilizatiei. Bolile de inima, cancerul obezitatea ciroza si insuficienta renala sunt urmari ale supraconsumului.
Hrana noastra sa modificat enorm in ultimii o suta de ani, de aceia ne adaptam cu greu. Produsele cu un continut ridicat de grasimi, sare si zahar, agricultura intensiva, hormonii de crestere si antibioticele nu au contribuit cu nimic in cresterea valorii nutritive a alimentelor din zilele noastre. Insa ne-am dovedit destul de inventivi cit sa facem fata situatiei. Restaurantele cu specific national si cele vegetariene dar si fermele sunt din ce in ce mai numeroase, astfel incit toti avem ocazia sa ne hranim cit mai sanatos, insa acest lucru ramine la alegerea fiecaruia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu