luni, 23 iulie 2012

In ce constă alimentația corectă?


Sănătatea e mai scumpă decît toate.

Într-adevăr, uneori chiar şi cei mai bogaţi oameni din lume suferă de boli incurabile. Iar 80% din aceste boli pot fi prevenite cu o alimentaţie corectă. Apropo, alimentaţia corectă păstrează sănătatea noastră.
În urma cercetărilor savanţii au constatat că sănătatea omului cu 20 % depinde de eriditate, cu 7-10 % depinde de posibilitățile de îngrijire a sănătății, iar cu 50 % depinde de modul de viață al oamului.
De aceea, se spune că cel mai principal lucru este să păstrăm sănătatea. Indiferent că suntem la cură de slăbire, că suntem vegetarieni sau că suntem gurmanzi trebuie să oferim corpului nostru surse de energie. Alimentația corectă nu este o dietă, este modul de viață.

Alimentaţie corectă

Alimentaţia corectă presupune respectarea unor reguli. Nu avem voie să exagerăm cu ceva (cum ar fi dulciurile) și nici să excludem altceva (cum ar fi grăsimile). Asta fiindcă dezechilibrele slăbesc organismul și în timp chiar îl îmbolnăvesc.
  1. Un regim alimentar sănătos presupune consumul unei diversităţi de alimente, asociate corect pe parcursul unei zile, nicidecum doar o singură grupă alimentară. Problema apare atunci cînd organismul nu primeşte substanţele nutritive pe care le ia dintr-un regim alimentar variat. Atunci cînd consumi cîteva zile doar o singură grupă de alimente, organismul tău nu primeşte toţi nutrienţii. De aceea, trebuie să urmărim astfel de diete doar 2-3 zile.
  2. Nu mîncaţi repede. Atunci cînd mîncăm, informația despre săturare ajunje în creier peste cîtva timp. De aceea nu trebuie să ne grăbim, trebuie să amestecăm bine mîncarea.
  3. De a respecta regim alimentar sănătos. Mai bine să mănînci mai puțin, dar mai des, decît de două ori, însă foarte mult, ceea ce poate afecta nu doar figura, ci și sănătatea Dumneavoastră. Alimentația regulată la o anumită oră contribuie la pofta de mîncare și procesul degestiv.
  4. Organismul uman are nevoie de proteine, grăsimi, glucide, substanțe biologice active – vitamine şi minerale.

Proteinele intră în componența tuturor celulelor, iau parte la formarea unor fermenţi şi intervin în desfășurarea tuturor proceselor vitale în organism. Proteinele alimentare se împart în 2 categorii: proteinele din ou, carne, lapte, pește și proteinele din cereale și legume uscate.
Glucidele constituie o sursă importantă de energie în organism. Ele se împart în trei categorii:
zahăr (zahăr, produse de patiserie, speciile dulci de fructe şi pomușoare), celuloză( sfeclă, morcov, nap, coaja cerealieră) și amidon (pîine, crupe, cartofi) .
Vitaminele şi mineralele sunt necesare pentru creşterea şi dezvoltarea normală a oaselor, sistemului nervos, mușchilor, sîngelui, hormonilor și enzimelor.
Mereu trebuie să avem grijă de sănătatea noastră. De aceea, cumpărînd produse alimentare, alegeți produsele sănătoase care vor îmbogăți organismul Dvs cu substanțe necesare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu